söndag 26 maj 2013

Innovativ modehandel

Det händer en hel del vad gäller innovationer inom modehandeln just nu. Tog del av ett case från en av mina spanska kollegor (Lluis Martinez-Ribes) i förra veckan. Tack för en kanondragning Lluis!
Caset är intressant ur många aspekter, eftersom det handlar om hur butiksytan kan omformas för att passa konsumenter som ogillar att shoppa, tycker att det tar tid och energi och är ett tråkigt "måste-göra".


Caset handlar om Victorio & Lucchino som säljer mode till män och deras butik i Madrid som designades särskilt för ovan beskrivna konsumenter. Butiksutformning och koncept är designat utifrån en helt ny syn på shopping med målet att attrahera manliga modekonsumenter. Här är några kortfakta (läs gärna hela caset på: Innovation is also in fashion retailing):
  • Butiksatmosfären ska likna känslan av ett vardagsrum
  • Produkterna presenteras utifrån användningsområde (dvs i den situation som kläderna ska användas)
  • Kundmötet är designat utifrån målet att minska kundens upplevda ansträngning av att behöva köpa kläder
  • Innovation ett - kunden "diagnostiseras" utifrån ett antal frågor och får en profil baserad på vilken stil de föredrar (The Pinpoint) samt storlek.
  • Innovation två - kunden introduceras för ett beslutsstödssystem som föreslår outfit utifrån kundprofil (The Canvas)
Beslutsstödssystemet och profileringen är två moment som forskare på SIIR borde testa i handelslabbet. För vi vet inte hur svenska modekonsumenter förhåller sig till den här typen av säljstöd, hur de skulle reagera och hur de betraktar modeshopping. Kanske är det så att svenska män har en annan attityd till klädköp jämfört med spanska män? Eller så tycker de också att det är besvärligt, energisugande och tråkigt att köpa kläder, men kanske vill ha andra digitala verktyg som hjälper dem att minska känslan av ansträngning och måste-göra?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar