fredag 31 maj 2013

Gamla sedlar och köpyra - eller hållbara val?

En banktjänsteman arbetar säkert helt annorlunda idag jämfört med för drygt 15 år sedan. Inte minst har kontanthanteringen mer eller mindre försvunnit och mötet med bankkunden sker kanske allt mer sällan i ett personligt möte. Jag minns dock glädjen i att möta bankkunderna från den tid jag själv var banktjänsteman, kunna hjälpa dem med privatekonomiska ärenden och samtidigt få kunskaper om hur människor beter sig när det gäller pengar, sparande och konsumtion. Vid något tillfälle beslutade riksdagen att äldre sedlar skulle utgå till förmån för nya. Då blev det ofta spring till bankfacken när kunderna ville byta gamla sedlar mot nya...vilken typ av pengar som förvarades i bankfacken var det inte så många som ställde frågor om på den tiden. Säkert fanns det en hel del svarta pengar, men också pengar som man "lagt undan" av andra skäl. Vi bytte gamla sedlar mot nya - och pengarna hamnade i bankfacket igen.

Nu är det andra förutsättningar som gäller. Vi har lagen mot penningtvätt - och det faktum att många svenska banker inte befattar sig med kontanthantering längre. 

När Sverige nu återigen ska byta ut sedlar och att äldre tusenlappar blir ogilitiga, kommer det säkert att ställa till en del problem för handeln (vilket också Market uppmärksammar). För om konsumenten inte kan (eller vill) gå till banken med sina gamla sedlar, så är det mest naturliga steget att vända sig till de aktörer som hanterar kontanter - nämligen detaljhandeln. Följden kan bli  ökad rånrisk, ökade kostnader för kontanthanteringen och bedrägerier...

Men samtidigt finns möjligheter... Möjligheter att vi får en ökad detaljhandelskonsumtion och därmed en ökad produktion vilket troligen kommer att synas i början av nästa år. 

Men låt oss hoppas att konsumenter är klokare idag än för tjugo år sedan. Att man ställer sig några enkla frågor som t.ex: 

1) Behöver jag verkligen den här produkten?
2) Hur ser jag till att mitt val blir så bra miljövänligt och hälsovänligt som möjligt?
3) Har jag råd med högsta kvalitet på produkten så att den håller så länge som möjligt? 


Trevlig helg alla bloggläsare//Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar