lördag 18 maj 2013

En annan logik

Internet och mobila uppkopplingsmöjligheter har radikalt förändrat detaljhandelns affärsmöjligheter och konsumenters vardagsliv. Nu kan vi i princip hitta vad som helst, var som helst, som vi överväger att köpa. Och konsumenten är upplyst på ett annat sätt, mer differentierad och ställer högre krav.

Ni som varit med ett tag kommer kanske ihåg den tiden när alla skulle ha Gul & Blå jeans? Jag minns en av mina äldre systrar som köade utanför en Borås-butik i flera timmar för att få köpa ett par jeans. och när hon väl kom in i butiken så var jeansen slut. Så grymt besviken hon var. På den tiden var lyckan för en detaljhandelsaktör att med fingertoppskänsla hitta de rätta produkterna, erbjuda det rätta sortimentet och använde logiken att de produkter som sålde mest skulle ha en plats på hyllan. Men det tänkesättet bygger på ett samhälle där vi var begränsade. Både mobilt, medialt och kommunikativt.

Idag lever vi i en värld av överflöd till skillnad från den tidigare knappheten! De flesta har en mobil uppkoppling, en smartphone i fickan och använder Internet som den mest naturliga informationskällan. Det medför nya möjligheter för konsumenter att inte alltid behöva hålla sig till mittfåran och välja bland det som företagen har i sitt sortiment. Nu kan vi välja udda saker allt oftare och som Chris Anderson uttrycker det: den långa svansens ekonomi har radikalt förändrat affärsmodeller och erbjudanden. Och i ett digitaliserat samhälle med digitala verktyg och digitaliserade kundmöten måste handeln tänka om. Det måste gå snabbt och det är bra om förändringsabetet tar hänsyn till olika aspekter som kommer att påverkas. Formaten, koncepten, prissättningen, köpbeteendet, medarbetarna, hållbarheten och transparensen, logistiken och samarbetsmöjligheterna som finns mellan olika aktörer i "värdekedjan". För med all sannolikhet är det så att ett lönsamt företag måste sälja mindre...fast av mer... Eller...sluta använda online-butiken som ett skyltfönster och dragare till offline-butiken. Tvärtom bör enligt det här resonemanget vara det självklara valet.

Jag och några kollegor till mig kallar den här förändringen inom detaljhandeln för "det digitaliserade kundmötet". En del av den forskning som vi tänker bedriva kretsar kring den långa svansens ekonomi. Men handlar också om kompetensöverföring, strategi och konsumentinsikt. Bland annat. När vi pratar om det här kunskapsbehovet bland praktiker är det som att tända en för länge sedan slocknad eld i deras ögon. För nu börjar forskningen äntligen närma sig det behov som företagen faktiskt har vad gäller ny kunskap och implementering. Om jag skulle vara riktigt kaxig så skulle jag nog säga att den här typen av forskning hör till det nya, till de forskare som lägger örat mot rälsen. Fast så kaxig är det nog ingen som vågar vara:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar