torsdag 25 april 2013

Vad händer när e-handeln ökar ännu mer?En rykande färsk rapport om framtidens e-handel har precis släppts från HuI Research. I rapporten menar man att andelen e-handel av total detaljhandel i Sverige mycket väl kan komma att öka från 5 till 13 procent inom en fem års period. Länk
 


Scenariot är mycket troligt och vi kan redan nu se en sådan utveckling i flera europeiska länder. Även om vi har ”tjatat” om det här ganska länge så är det intressant att nu se rapporter som vederlägger det vi tror om framtiden. Att handla på nätet framstår mer och mer som en vardaglig aktivitet och fler svenskar än någonsin tycker det är naturligt att ibland välja ”distanskanalen” för sina inköp. Allt beror på vad som är bekvämt just för stunden. Och naturligtvis också hur digitaliserade vi väljer att bli framöver.  

Å andra sidan bör vi betänka att gränserna mellan vad som uppfattas som ”e-handel” och vad som är handel i fysisk butik börjar suddas ut. I vart fall är uppfattningen sådan bland konsumenter. 

I rapporten framgår också att konsumenternas krav på e-handeln handlar om snabbare leveranser, större valfrihet och mer och korrekt information. Det är dock något som inte syns så tydligt i undersökningar som jag själv gjort och tagit del av. Leveranser som sker när kunden själv väljer är troligen viktigare än att de ska vara snabba. 

Ett sådant önskemål ställer i sin tur högre krav på, inte bara effektiv logistik, utan logistik som är smart, flexibel och har ett erbjudande som är uppbyggt på konsumenternas förväntningar och hur människor lever sina vardagsliv. Sådan kunskap kan bäst erhållas genom konsumentinsikt och flera företag i logistikbranschen har börjat inse att det är helt nödvändigt att utgå från slutkunden när man re-designar sitt erbjudande och sina affärsmodeller. Logistikbranschen överlag har en stor utmaning framför sig, men också en lovande framtid, givet att man rätt förvaltar de möjligheter som finns.

Som i de flesta bloggar från oss på SIIR tar vi ett framtidsperspektiv och häromdagen fick jag ett bra citat (tack Thomas) som får avsluta det här surret: 
 När det gäller framtiden är din uppgift inte att förutse den, utan att göra den möjlig… (Antoine de Saint-Exupèry)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar