torsdag 18 april 2013

Kina och e-handelI november förra året presenterade min kollega, Jenny Balkow och jag, ett utkast till en studie om kinesiska konsumenters uppfattningar om vad ett bekvämt e-handelsköp innebar. Utifrån det material vi samlat in (kinesiska och svenska konsumentteckningar om bekväma e-handelsköp) drog vi bl.a. slutsatsen att kinesiska e-handelskunder verkar se på e-handelsinköp ungefär som svenskar såg på postordern när den var som störst. Utbud och att inte behöva ta sig långt för att få sina varor förefaller vara viktiga bekvämlighetsaspekter. Och just möjligheten att få tag på varor och att slippa tiden det tar att resa för att handla, har under lång tid varit centrala drivkrafter för handelstillväxt. Självklart får vi heller inte glömma ett prisvärt erbjudande.

Nu kommer rapporter om att kinesisk e-handel växer snabbare än vad vi tidigare trott. Förut sa vi att Kina skulle vara världens största e-handelsnation år 2018. Nu har den prognosen krympt till år 2016. Världens största e-handelsföretag idag är fortfarande Amazon. Snart kanske det är Tmall (f.d. Taobao Mall)?


Och apropå världens största och rekord... Gekåsi Ullared senaste försäljningsrekord under en dag var otroliga 4,06 milj dollar (motsvarande 26,2 milj kronor). Tmall slog"världsrekordet" för en endagsförsäljning för inte så länge sedan - med 2,1 miljarder dollar (Euromonitor). Det är mycket pengar det...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar