torsdag 4 april 2013

Hett med big dataAtt samla på sig information är alltid bra. Eller? Allt fler handelsföretag lagrar data om olika saker, främst om sina kunders köpbeteende. Syftet är nästan alltid att informationen ska användas för analyser om lagersaldo, kvalitetsaspekter, kundlojalitet och prognostisering som i sin tur ger effektiva konkurrensfördelar. Men det är ganska lite av all data som verkligen används och om den används så är ofta analysverktygen ganska trubbiga. Det brukar vara ganska svårt att fånga eller beskriva framtida utvecklingstendenser samt att modellera konsekvenser av olika beslut. När det gäller dessa aspekter har forskningen mycket att erbjuda och jag är lite stolt över att ha så duktiga kollegor på Högskolan i Borås. Kollegor som arbetar med prediktiv- och deskriptiv modellering samt hur stora datamängder kan hanteras effektivare rent tekniskt. Jag pratar förstås om Ulf Johansson, Håkan Sundell och Rikard König:-)
Håkan Sundell
  
Rikard König
 
Ulf Johansson
Att det är hett med så kallad big data just nu kan man konstatera på många sätt. Senast att läsa om fenomenet var i Svenska Dagbladet där man menar att big-data-analys faktiskt kan förutsäga framtiden. Och vem vill inte det?
Då är det extra kul och utmanande att vi på SIIR fått ett forskningsprojekt om big data beviljat av Handelns utvecklingsråd. Känns som att framtiden kan bli spännande på många sätt - och kanske mer förutsägbar...//Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar