tisdag 9 april 2013

Det kontantlösa samhället

Niklas Arvidsson, docent vid KTH gästade i veckan Handelshögskolan i Göteborg och pratade om förutsättningarna för ett kontantlöst Sverige. Niklas ligger bakom en rapport på temat med namnet "Det kontantlösa samhället" som den intresserade kan ladda ner och läsa. Det var Centre for Retailing som arrangerade ett seminarium om mobila betalningar i handeln. 

Den spelplan som Niklas presenterade vad gäller ett framtida ev. helt kontantlöst samhälle var intressant och samtidigt förstår man att det är många aktörer inblandade i en förändring. Aktörer som ska stå för förtroende och säkerhet, samtidigt som alla också ska bli mer kostnadseffektiva med hjälp av nya betalningslösningar. 
Niklas Arvidsson

Även Bengt Nilervall, betalningsansvarig på Svensk Handel pratade om kostnaden med dagens betalningslösningar, att det är dyrt att hantera kontanter men kanske ändå dyrare att hantera kortbetalningar - i vart fall ur ett företagsperspektiv. 

Sist ut var undertecknad som pratade om konsumenterna, deras beteende i ett allt mer digitaliserat samhälle och en digital handelskontext. Vet vi egentligen hur konsumenterna vill ha det i framtiden och vad händer om det faktiskt blir ett kontantlöst samhälle? Är det en realistisk vision och kommer det i så fall att ge konsekvenser för olika konsumentgrupper? Vid minglet efteråt hade jag en intressant diskussion med några yngre deltagare - yngre, och yngre, förresten...de var väl kanske i 25+ åldern. De menade bestämt att kontanter är besvärligt, man vill inte ha pengar i sin plånbok och de flesta transaktioner sköts med hjälp av kontoöverföringar eller kortbetalningar. För dem var steget inte särskilt långt till att tänka sig en handel helt fri från kontanter. På vägen hem funderade jag...

Och roade mig idag med att gå runt och fotografera plånböcker och innehåll - plånböcker ägda av olika konsumenter. En del äldre, en del medelålders och några lite yngre. Några bosatta på landsbygd, några i eller kring städer. Bara för att se om det där med ett kontantlöst samhälle kanske redan är här... Och svaret blev...att cash fortfarande är king. Hur det blir framöver återstår att se.  Bifogar några foton på innehållet i plånböcker... 

 
 


Om någon av alla bloggläsare har en  plånbok med spännande innehåll som skiljer sig från dem ni ser på bilderna - maila gärna ett foto - så kan diskussionen fortsätta:-)
malin.sundstrom@hb.se 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar