torsdag 7 februari 2013

Handelns digitalisering – att ha nätet på fickanVisst är det häftigt när man lever precis mitt i en revolution och pågående förändring? Det allra häftigaste är kanske att man inte ser den – inte förrän långt efteråt. Och då brukar man säga ”jag kommer inte alls ihåg att det var på det sättet…det var inte så dramatiskt, inte så uppseendeväckande och definitivt inte så stort…” Fast det här med digitalisering av handeln, det bara MÅSTE förstås, kännas, upptäckas och framförallt – minnas. För det är stort. Alla produkter, varumärken, tjänster, information, upplevelser, you name it, allt kommer bara att bli än mer digitaliserat. Vi har hittills bara sett början.

Och hela vårt sätt att konsumera, umgås och kommunicera håller på att förändras. 


För ett tag sedan träffade jag en kollega från Spanien. Han berättade att han varit på ett stort bröllop och hade noterat något märkligt på bröllopsfesten. I den stora salen med över 300 gäster där gästerna satt vid runda bord, uppdelade på 10-12 personer, satt nästan samtliga gäster från och till och kommunicerade i sina mobiler. Inte med de närvarande gästerna utan med andra personer. Det skickades bilder, chattades, instagrammades och sms:ades hela tiden. Kollegan förfasade sig över att vi inte längre kan umgås på riktigt. 

Själv avstår jag från att tycka varken bra eller dåligt om det här, utan blir bara förundrad. Vad är det egentligen som håller på att hända? Hur ska företag kunna förbereda oss på denna gigantiska livsstilsförändring? Och vilken effekt kommer vårt beteende att ha på detaljhandeln? Hur ska företagen bli ännu bättre på att interagera med sina kunder? Hur kan man skapa attraktiva shoppingmiljöer i framtiden? Hur kan man bjuda in sina kunder att vara en del av en attraktiv digital miljö som ger mervärde?Sådana tankar har sysselsatt mig den här veckan när jag legat nedbäddad i sängen med influensa//Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar