söndag 17 februari 2013

Beslutsstöd i ett handelslabb

Ni som läser den här bloggen vet att vi fick inspiration till SIIR.s handelslabb då vi besökte Innovative Retail Laboratory (IRL) i St. Wendel förra veckan. 

Foto: Camilla Carlsson
Efter lite reflektion av vad våra kollegors labb innehåller sitter den positiva känslan kvar, även om den i vissa delar ersatts av en del förbättringstankar. Ett sådant område är beslutsstödsfunktioner som finns inbyggda i tyskarnas labb och som bygger på RFID-tekniken. Deras beslutsstöd är skapat för att hjälpa kunden att välja och utgår från booleans där villkor antingen är uppfyllda eller ej . I deras labb fungerar beslutsstödet utifrån vem kunden är och vad kunden gör. Dvs, lyfter du ner en förpackning så får du utökad information om varan på en display. Lyfter du sedan ner ytterligare en vara så jämförs den produktens information med den som du tidigare haft i din hand. Tanken är att kunden därmed ska kunna välja mellan två produkter som kunden tagit i.

Foto: Camilla Carlsson
Men vad händer om kunden överhuvudtaget inte alls vet vad man vill ha? Typexemplet brukar vara när man går in i en klädbutik bara "för att titta". I dessa fall borde man kunna utveckla mer avancerade beslutsstöd som bygger på viktade sökningsprinciper istället för uteslutande principer. T.ex att kunden talar om för systemet att "jag vill hitta något snyggt att ha på mig till festen på lördag". Genom att därefter ange viktiga kriterier, t.e.x "pris", "färg", "storlek" och ange hur viktiga respektive kriterie är, så ges kunden förslag på produkter utifrån sina prioriteringar.  

En av våra kollegor på SIIR, Petter Dessne har arbetat en del med den här typen av viktade sökningsprinciper som bygger på valmöjligheterna oviktigt/helst/krav, vilket innebär att beslutsstödet blir mindre trubbigt. Det finns en stor potential i att utveckla de tankar som finns om "helst-variabeln" och ranking av resultat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar