torsdag 24 januari 2013

Gästblogg: Smarta kylskåp var en het potatisVi har haft en hel del läsare som intresserat sig för smarta kylskåp. Av det skälet kommer här en gästblogg från några av våra duktiga studenter - håll till godo!
 
Vardagen ser som ni vet olika ut i alla familjer, det är heltidsarbetande småbarnsföräldrar, pensionärer, sjukskrivning, studerande och ensamboenden. Därför har vi fokuserat på ett system som kan underlätta vardagen för alla, oavsett familjeförhållanden. Vi utvecklade SMARTKYL.

Smartkyl är ett tillbehör till ett befintligt kylskåp vars uppgift är att känna av vilka varor som finns, och därigenom vilka varor som behöver beställas. I beställningen kan du även lägga till andra önskvärda varor än det grundsortiment som du valt. Smartkyl skickar sen din beställning till den valda lokala matvarubutiken som paketerar och kör hem dina varor. 

I dagens samhälle är miljövänlighet ett måste.  Därför går det bara att välja butiker inom en radie på 50 km från hemmet. Butiken kör ut varorna samtidigt till flera personer. Dessutom slipper du som konsument starta och köra en kall bil för att åka för att köpa sådant som du kommer på i sista sekunden du behöver. Med Smartkyl har du alla varor som du behöver hemma.

En vidare utveckling på Smartkyl kan tänkas vara en receptbank där det själv hittar recept för kombinationen av dina varor du har i kylskåpet. Storhushåll kan få hjälp att beräkna portioner och recept. Kanske kan Smartkyl användas att hålla förråd och lager i optimal storlek och göra beställningar när det behövs. Varför inte en smart fruktskål som känner av mängden frukt, vad som gått åt och vad som behöver beställas. Inga fler dåliga frukter som behöver slängas.

Framtiden är möjligheten och bara fantasin sätter gränser!

Vi som står bakom idén är studenter som läser Administratörsprogrammet på Högskolan i Borås. I höstas läste vi en kurs, Datorstödda administrativa system inom offentlig verksamhet, där ett delmoment var att utveckla ett IT baserat system för att underlätta vardagen. I projektarbetet ingick även att skapa modeller till detta system, så som att skapa en databas, SQL-satser, dataflödesdiagram och strukturerat språk. Arbetet är en grund för en vidare utveckling till ett färdigt system.

Är ni intresserade av vidare information kring vårt utvecklade system och läsa rapporten vi gjort kan ni maila: emelia.larsson@gmail.com

// Helena Carbe, Petra Grönhaug, Michaela Jannesson Chaloub,
      Emelia Larsson, Åsa Lindh och Serife Savuran

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar