torsdag 20 december 2012

Handeln som kunskapsleverantörIgår pratade jag med Magnus Kroon på Svensk Handel om framtidens butik och Magnus fick en chans att reflektera lite över hur han tror att framtiden kommer att se ut. Vilket spännande samtal det blev! Handelns största innovationsmöjligheter finns i att utveckla nya tjänster som tillfredsställer behov som konsumenterna knappt vet att de har (än mindre, att detaljhandeln kan vara leverantör av sådana tjänster). Det var något som vi båda var helt överens om!   
Magnus Kroon, Svensk Handel

En trolig framtid är att handeln kommer att bli en av de största kunskapsleverantörerna i framtiden. Magnus ser framför sig att en butik som säljer hemelektronik i framtiden också kommer att sälja utbildningar och kurser. Kanske behöver kunden lära sig mer om sin mobiltelefon, sin läsplatta eller sin kaffemaskin? Då är det naturligt att de som säljer produkterna faktiskt också erbjuder utbildning för hur sakerna ska användas. Det bidrar i sin tur till att prylarna varar lite längre, om man lär sig från början hur de ska användas och skötas så betyder de också mer.

För att hitta utvecklingsmöjligheter och idéer för utökade produkter på det här sättet behöver företag och anställda bli mycket bättre på att förstå vad människor gör när de konsumerar. Det är i den processen och förståelsen som man också ser vilka problem och hinder som människor har, något som i sin tur kan omvandlas till attraktiva tjänstelösningar. En sådan här framtidssyn kommer att ställa helt andra krav på handelsanställda. Det kommer inte att räcka att ”bara” sälja varor. Nej, man måste bli duktig på att lyssna och duktig på att lära. Kanske får vi i framtiden fler och fler butiksanställda som också har en pedagogisk utbildning? Sug på den lite! Och fundera över hur t.ex. mataffären ska bli bättre på att erbjuda sina kunder matlagningskurser. Vi vet alla att det slängs på tok för mycket mat. De flesta av oss har också lite dåligt samvete för att slänga, men vi vet inte riktigt vad vi ska göra med överskottet. Tänk om matbutiken kunde hjälpa oss att lösa det här problemet! Tänk om vi kunde få tips och ny kunskap om hur vi tar tillvara på rester, hur vi ska tänka med vissa livsmedel och hur saker och ting ska förvaras på bästa sätt. Sådan kunskap tror jag många konsumenter vill ha och också gärna skulle vilja betala en slant för att få.

Urban Deli, restaurangdelen
Finns det då några föregångare i Sverige som faktiskt har en utveckling som är på väg åt det här hållet? Om ni är i Stockholm, besök t.ex. Urban Delis på Södermalm. Där har ni ett frö till något nytt. De har en hög nivå på delikatesser samtidigt som butiken också är en restaurang. I butikens köttdisk finns samma varor som också återfinns på menyn. Och för er som är surdegsälskare och bakar ert eget surdegsbröd – om ni reser bort, då kan ni checka in er surdegsgrund på Urban Delis hotell, så tar de hand om den och matar den medan ni är borta!  

Tack snälla Magnus för ett fantastiskt inspirerande samtal om framtidens butik! //Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar