måndag 3 december 2012

Gästblogg: Handel och julefrid/julstök – en konsuments bekännelse och reflektionJaha då var det första advent igen och det är dags att handla, städa, baka, curla och laga mat inför jul. Hur hinner man med att jobba- särskilt heltid med övertid och köpa julklappar till familjen o släkten på lunchen, vara en bra förälder som pysslar, städar o bakar o lagar ett hemgjort julbord? Det är ju bara 24 timmar på ett dygn, så vad skall man göra avkall på och vad tillåter plånboken för utsvävningar för det mesta går ju att köpa! Att slippa o trängas och spara tid men även att kunna handla när barnen har somnat kan man ju göra på nätet. Naturligtvis tycker Besserwissern att man skall vara ute i god tid. Tycker man bättre om att gå i affärer och hellre vill slippa att städa så kan man med fördel hitta en bra städfirma och utnyttja det populära rutavdraget. 
Foto: Ulrika Engblom

Vad som prioriteras på ett julbord är upp till var och en att avgöra, men det är ändå en del beslut att ta ställning till. Skall det vara ekologiskt, hur många rätter skall man ha och skall jag laga själv eller använda halvfabrikat och hur många kommer?  På Radio Sjuhärad pratade de om att det skulle bli brist på svenska skinkor till jul. Kan du tänka dig att servera en stressad, hormonstinn dansk skinka eller en gravad lax från odlad lax?  Vi vet alla att det inte är miljövänligt med den odlade laxen. Det går åt 2,5 kilo fisk per kilo framodlad lax. 


Men handen på hjärtat - vad gör man om den svenska skinkan är slut och stora släkten skall komma? De flesta av oss tar nog det som butiken erbjuder i en sådan situation. Det kan nog också vara både tidsödande och dyrare att prioritera att ha miljövänliga produkter till julbordet. Det är inte i varje mataffär som du hittar vilt fångad lax. Kanske ska man istället fundera på att ha ett vegetariskt julbord?


Foto: Ulrica Engblom


Min poäng är att det säkert finns många som vill vara så ekologiska som det går och även lägga lagom mycket tid o pengar på att handla julklappar o mat, städa, mm. För att sedan kunna sätta sig ner med familjen och fira en fin jul. Men man kanske får ta små steg i taget och kanske göra ett fåtal, riktigt bra ekologiska val  - och vara nöjd med det! Ibland får man faktiskt tänka över vilka alternativ som erbjuds för att göra livet lite enklare. Och visst är det så, att hur man än gör så har man rumpan bak och julen infinner sig oavsett om det är skinande rent eller om du har valt att servera Mamma Scans köttbullar.

Gästbloggare: Ulrica Engblom, Handels- och IT-högskolan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar