fredag 2 november 2012

Vad kostar det?

Mänskligheten går framåt. Vi förändras i takt med samhället (eller om det är i omvänd ordning...). Konsumenter idag söker efter andra saker jämfört med förr. Vi vill inte längre tillfredsställa behov utan vill släcka upplevelsetörsten. Enligt media, debatt och forskning pekar mycket mot att vi borde befinna oss mitt i ett upplevelseparadis. Dessutom borde vi drivas av att vilja göra gott, hålla ner konsumtionen och välja det mest hållbara alternativet - i alla lägen. Maslow's tankar om motivationskrafter på olika nivåer med självförverkligande som den överordnande drivkraften när allt annat är uppfyllt, håller oss fortfarande fast i en tankefälle - tror jag...

För hur ser det egentligen ut bland oss vanliga konsumenter? Är det så att vi i vårt konsumtionsmönster och våra vardagliga inköpsbestyr formas av våra drömmar och känslor? Jag tror det är ganska få som skulle svara ja på den frågan, särskilt inte om vi tänker på en helt vanlig onsdagskväll i ett småregnigt Borås. Vi är sena hem från jobbet, vet att kylen är tom och att ungarna säkert är vrålhungriga och sitter hemma och väntar. I matbutiken trängs vi med andra kunder, som säkert har ungefär samma förutsättningar. Den enda lilla ansträngning vi troligen vill göra i det läget är kanske att åtminstone försöka vara lite ekonomiska. För en smart kund  utnyttjar de där erbjudandena som butiken har lovat oss. Vi utnyttjar "personliga erbjudandena" som vi får från den stora livsmedelskedjan (som i sin tur bygger på vad jag som kund faktiskt brukar köpa och vad jag inte köpt på ett tag). I vardagen är shopping inte särskilt glamoröst eller kul. Snarare tråkigt och ett "måste-göra". Och då blir vi oftast mer rationella och agerar och reagerar på pris. 


Med detta vill jag ha sagt vadå? Jo, att pris som konkurrensmedel är en urgammal och faktiskt, ganska svår konst att behärska. Och att det är tur att handelsmännen (och kvinnorna) inte helt släpper den här kunskapen och går på allt prat om en ny tid och nya köpbeteenden. Att använda pris som konkurrensfördel och för att locka kunder har säkert aldrig varit så effektivt som i den nya upplevelseekonomin.
//Malin 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar