onsdag 7 november 2012

NRWC 2012

Nu är vi igång! Efter inledande välkomsthälsningar från rektorn på Lunds universitet fick vi lyssna på Anders Dahlvig (f.d IKEA) som pratade om "The new growth strategy: How responsible retailers are profitable retailers". Anders berättade om sina reflektioner efter en lång tid som VD för IKEA och tog utgångspunkt i sin bok "The IKEA edge". Många lärdomar förmedlades men det som fastnade hos undertecknad var kanske vikten av att ett företag tydligt förmedlar sin vision samt vad det kan leda till i termer av ett gott rykte och varumärkeskapital. 

En annan intressant reflektion var hur tydligt det blivit i dagens samhälle att företag knappast kan dölja information och att det faktiskt tvingar fram nya sätt att tänka som företag. Transparens är ett nyckelord och konsumenter av idag har också andra värderingar jämfört med förr. Idag tycker många individer att ett företag faktiskt ska göra gott för samhället och vi förväntar oss det. Det räcker inte längre med att företag går bra och skapar arbete - idag är förväntningarna högre. Och de företag som inte förstår det här blir lättare ifrågasatta och en känsla av misstro mot företag som inte är "det goda företaget" uppstår mycket snabbare. 

Foto: M Sundström, Anders Dalvig f.d IKEA


Det goda företaget har många fördelar. Man blir en attraktiv arbetsgivare. Det leder i sin tur till att man attraherar de bästa personerna. Vilket i sin tur leder till mer engagerade medarbetare och bättre resultat. Det blir en positiv spiral. 

Att presentera inför en stor grupp kritiska forskare har också sina sidor. Det blev en hel del frågor till Anders efteråt om transparens, öppenhet, ägarskap och, som ni säkert förstår, Saudiarabien och kvinnors vara eller inte vara i katalogen...

Det kommer mera ögonblicksbilder från NRWC imorgon...

//Malin 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar