fredag 26 oktober 2012

Retail innovation och European Commission

Idag fick jag ett telefonsamtal från European Commission och avdelningen för Innovation Policy, Research & Innovation. Länk


Kommissionen intresserar sig för handelsfältet och retail innovation vilket är enormt glädjande och centralt för handelsbranschens fortsatta utveckling tror jag! Ni som följer den här bloggen vet sedan tidigare att vi då och då gjort blogginlägg just om handelsinnovationer och att branschen agerar under väldigt speciella förutsättningar - förutsättningar som ofta gör att trots att innovationstakten är hög, så kommer den inte med i den offentliga statistiken över innovationer. Och det här är ett problem som också uppfattats och ska adresseras av kommissionen. Fantastiskt spännande!

En extra bonus för SIIR.s räkning och för undertecknad är att jag också fick frågan om jag under nästa år skulle vilja ingå i en expertgrupp som ska arbeta med en bred frågeställning: Hur retailbranschen bl.a. kan bidra till innovativa produkter, tjänster, teknologier och nya sätt att köpa, nya sätt att söka och få information på och flera andra områden. Syftet med ett sådant arbete kommer att vara flerfaldigt.

Här är några av de syften som identifierats av kommissionen:
  • Tydliggöra handelsbranschens roll i innovationssystemet,
  • Föreslå ett sätt att mäta innovationstakt inom handeln
  • Förklara sambandet mellan konsumtionstrender och innovationsutveckling för nya sätt att köpa 
  • Föreslå nödvändiga åtgärder från EU för att stimulera en ökad innovation inom handeln

Vad tror ni att jag svarade på förfrågan om att vilja delta i expertgruppen?? Självklart ja!!

Nu kommer det att vara några olidligt spännande veckor fram tills dess att kommissionen tar det slutgiltiga beskedet om vilka experter som ska ingå i arbetet. Håll tummarna för oss på SIIR att det blir ett positivt besked i december!!!

Foto: Anna Sigge


//Malin Sundström


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar