måndag 22 oktober 2012

Gästblogg: Jag drömmer om ett liv utan provrum

Tänk dig ett liv utan varma trånga provrum, utan speglar som man alltid tycker att man ser tjock ut i. Tänk dig att slippa ta av dig din tjocka vinter jacka och dina andra fem lager kläder bara för att prova en topp, som sen inte alls var särskilt snygg på. Tänk att då också slippa ta på dig alla lagren igen och svettandes hänga tillbaka toppen. Hittar man inte alltid något nytt snyggt på vägen tillbaka som man också vill prova..? Är det värt besväret att gå igenom proceduren igen för detta plagg? 


Tänk istället att ligga hemma i soffan med datorn i knät och kunna göra samma sak som du kan i provrummet i affären. Tänk att ha sig själv som en egen virtuell klippdocka i datorn som man kan prova hur mycket kläder man vill på, utan att klä på och av sig i ett varmt provrum. Sen är det bara att klicka hem de plaggen som man gillade bäst, och med det nya snabba logistiksystemet är de hemma hos mig redan nästa dag. I framtiden kan det kanske bli verklighet. Först måste man kanske scanna sin kropp på något sätt, så att man får de rätta måtten och vinklarna på sin kroppsform. Den informationen laddar man sedan upp på sin favoritklädbutik på nätet, men det är mycket viktigt att informationen från kropps-scanningen inte kommer i fel händer. På hemsidan kan man sedan testa alla kläder på sig själv i ett virtuellt provrum. 

Men det är nog en hel del utveckling kvar innan det är möjligt. För att kunna bli garanterad leverans redan nästa dag krävs det en revolution inom dagens logistiksystem, men en dag så kanske det kan bli verklighet… Jag tror inte att denna framtidsutopi skulle få mig att sluta gå i fysiska affärer helt; jag tycker alldeles för mycket om att gå och känna och prova plaggen på riktigt för att överge det helt. Men ibland skulle det vara så skönt att slippa denna procedur i provrummet.

//Therese Engvall, student Textile Technology

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar