onsdag 17 oktober 2012

Äldre börjar också e-handla nu

I början av 2012 släppte SCB sin rapport "Privatpersoners användning av datorer och internet 2011". Där kunde vi se att äldre konsumenter inte var så vana e-handelskunder som medelålders personer. Kanske inte så förvånande. Siffrorna visade då att bland människor i åldersgruppen 65 -74 år var det 59 procent som någon gång e-handlat. Det var vanligare bland män i åldersgruppen att någon gång e-handla.
Nu, bara ett år senare, ser vi en tydlig förändring. I rapporten "Svenskarna och internet 2012" (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) visar siffrorna att ökningen av e-handlande kunder är störst bland pensionärer som använder internet. 65% av internetanvändarna i åldern 66-75 år uppger att de någon gång e-handlat. Vad det här beror på vore intressant att undersöka närmare och förhoppningsvis finns det flera forskare där ute som vill fördjupa sig i den här utvecklingen.

En högst personlig tanke och reflektion utifrån min egen mor som är 78 år är att det kanske beror på att de smarta telefonerna faktiskt gjort det väsentligt mycket enklare att också använda internet. Min mamma skulle inte klara sig utan sin iphone idag och för bara ett år sedan hade hon ingen dator och den gamla mobil hon hade låg mest i byrålådan och skräpade.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar