onsdag 5 september 2012

Handeln i Borås gynnas av ny järnvägDet har nu gått en vecka sedan regeringen meddelade sin glada nyhet om järnvägssatsningen i Götaland, där snabba tåg bland annat ska knyta ihop Borås och Göteborg. Kommunstyrelsens ordförande talade enligt BT om ”den enskilt viktigaste frågan för kommunen de närmaste hundra åren”, och även om seklet är ungt är detta alls inte omöjligt.

Jag kommer från Uppsala, en stad som har ungefär samma relation till Stockholm som Borås har till Göteborg: runt en femtedel av befolkningen och en stad med mer av egen stadskaraktär än, säg, Märsta respektive Rävlanda. Uppsala har sitt universitet och sin kyrka, Borås har sin högskola och sin handel. Bostadspriserna i storstäderna har stigit exempellöst sedan jag lämnade Uppsala 1995 och jag tror att detta har påverkat Uppsala på samma sätt som den nya järnvägen kommer att påverka Borås. Därför vågar jag mig på att här sia om vad järnvägen kommer att innebära för Borås handel.

Själva anledningen till att den nya järnvägen kan ha samma effekt för Borås som en höjning av bostadspriset i Stockholm haft för Uppsala är att storstadsborna ser sig om efter närliggande städer. De får helt enkelt ett betydligt bättre boende för pengarna i Uppsala respektive Borås och bra järnvägsförbindelser möjliggör pendlande i en helt annan utsträckning än bilåkandets timslånga köer morgon och kväll. Ett troligt scenario är därför att göteborgare kommer att vända blicken österut när familjen växer. Detta kommer att ske långt innan rälsen lagts på plats – det viktiga är vetskapen om att en attraktiv järnvägsförbindelse är på gång.
För göteborgaren innebär en snabb järnväg att det inte längre spelar någon större roll om man bosätter sig i Borås eller i de mer närliggande Bollebygd, Rävlanda eller Härryda. Eftersom Borås har så mycket mer att erbjuda sina invånare kommer Borås att gynnas mer än småkommunerna, särskilt när det gäller människor som bryr sig om hur de bor och att både utbudet av service och kultur är fullgott. Samma sak har skett i Uppland: Uppsala har blivit väl så attraktivt för stockholmarna som Märsta och lilla Knivsta.
Borås kan alltså räkna med ett inflöde av ekonomiskt starka barnfamiljer. Troligen kommer de att vilja bo i city eller möjligtvis precis bredvid en pendeltågstation (som i Fristad) ifall tågbytena anpassas. Vi kommer därför att se en omfördelning på bostadsmarknaden där priset på bostadsrätter i city skenar iväg och möjligen även priset på hus runt de lokala järnvägsstationerna.

För handeln är detta goda nyheter. En stor köpstark målgrupp kommer att etablera sig i Borås. Det innebär särskilt härliga tider för detaljhandeln, som kan satsa på unikt och högkvalitativt sortiment i större och större utsträckning. Det här är precis vad som skett i Uppsala: Flera av de mest inspirerande butikerna i staden skulle aldrig ha tillkommit innan stockholmarna flyttade ut.
Skulle jag arbeta strategiskt med handel idag så skulle jag sålunda satsa på högkvalitativa butiker i centrum inom fem år och gärna köpa en bostadsrätt så centralt i city som jag bara kunde, i väntan på anstormningen från väst.
 Petter Dessne, universitetsadjunkt SIIR och Högskolan i Borås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar