söndag 23 september 2012

Framtidens handel

Framtidens handel är ett utmanande område och det är säkert många som ställer sig frågan - vad kommer att vara nästa stora innovation inom handeln. Helt säkert är det också många som vill ge svar, även om kvaliteten i svaren skiljer sig åt. Som forskare tror jag att man kan lära sig väldigt mycket genom att titta bakåt och fundera över hur större omvandlingsprocesser gett nya strukturer och lett fram till innovationer (som t.ex. köpcentrum, varuhus, kedjeföretag, e-handel, m-handel osv) som i sin tur har slagit ut äldre strukturer (butiksformat och koncept).

Fredrik Bergström skrev redan 2010 om framtidens handel i en publikation utgiven av Stiftelsen Marknadstekniskt Centrum (MTC). För dig som intresserar dig för framtidsfrågor rekommenderar jag verkligen att läsa den här texten som är en analys av detaljhandeln i Sverige där Bergström använder ett förändringsperspektiv som analysverktyg. 
Du hittar texten på:

http://www.mtcstiftelsen.se/Uploads/Files/265.pdf

//M Sundström


2 kommentarer:

  1. Riktigt bra rapport du länkat till. Intressant att läsa lite förslag på framtiden. Det ser ju onekligen ut som mer och mer kommer handla om att närma sig kunden som läser på, tar köpbeslut och betalar där han är. Det som saknas är väl leveranser av fysiska varor dit han är också.

    SvaraRadera
  2. Även logistiken blir mer och mer utvecklad...ju mer kundinsikt som byggs in i systemen, desto bättre kommer de att bli//Malin

    SvaraRadera