onsdag 1 augusti 2012

Högsäsong för Ullareds shoppingturister

I dagarna presenterades en artikel i Dagens Nyheter (Ekonomi) om shoppingturisternas Mecka i Ullared. Hela artikeln hittar ni på: http://www.dn.se/ekonomi/hogsasong-for-ullareds-shoppingturister

Bland annat refereras till vår studie som gjordes där för något år sedan om vilka olika skäl en shoppingturist har för att åka till Ullared. Det som är intressant med vår studie, är att det förefaller skilja sig åt vad gäller besöksskäl, men också hur besökarna upplever själva vistelsen i Ullared, mellan två distinkta grupper:


1. De som åker dit som regelrätta "shoppingturister", dvs de som åker mer än 10 mil för att enbart besöka Ullared och shoppa, eller de som är "turistshoppare", dvs de som åker mer än 10 mil för att besöka något annat resmål som turist, men som samtidigt passar på att besöka Ullared för shopping. Shoppingturister är mer rationella, har en tydlig inköpsplan, ofta med en detaljerad inköpslista, och också mer prismedvetna. De jämför priser och har höga krav på att det verkligen ska vara billigt/prisvärt. Själva upplevelsen värderas inte så högt om de är missnöjda med priserna. 

2. Turistshopparna å andra sidan är nästan alltid positivt överraskade, tycker att Ullared och särskilt Gekås är stort (och ofta trevligt), att det är mycket prisvärt och är överlag mer nöjda med sin vistelse där. Vår studie går att läsa i artikelform i International Journal of Quality and Service Sciences (vol. 3, issue 2, pp. 211-224) och har titeln "Tourist shopping motivation: go with the flow or follow the plan".


Bild: Malin Sundström


Idag var jag förresten på nämnda ställe (Ullared och Gekås) tillsammans med min 20-åriga dotter. Vi var vad man kan kategorisera som "shoppingturister" och jag kände mig verkligen som en sådan idag. Det var fullt med folk, jag hade en tydlig inköpslista (vi skulle handla saker till dotterns 20-års fest) och gick omkring och jämförde priser hej vilt...och jag som nästan aldrig annars tittar på priser eller jämför...det var väl för att rationalisera beslutet att åka från Borås till Ullared för att köpa chips, papperstallrikar, engångsbestick, muggar och ljus. Sådant som vi hade kunnat köpa i Borås på ICA City (en av Sveriges mest prisvärda ICA-butiker) för ungefär samma belopp om jag räknar in kostnaden för bilresan...Fast nu var det ju dottern som skulle spara pengar, så vad gör man inte för att hålla god min :-)

Noterade också att Gekås har infört återvinning av kläder och textilier. Även här är vi inblandade från Högskolan i Borås i form av ett forskningsprojekt om hållbar klädkonsumtion. Kul!!

Bild: Malin SundströmInga kommentarer:

Skicka en kommentar