fredag 11 maj 2012

Examensarbete om detaljhandel och mervärde

Under de senaste sju veckorna har jag fått ta del av den spännande framtid som detaljhandeln står inför. Vem är då jag? Jo, jag är Anna, en student på Textilhögskolan i Borås. Tillsammans med två andra kurskollegor har vi undersökt vad det är som skapar värde för en kund i detaljhandeln och hur aktörerna påverkas av dessa faktorer. 

Vår uppsats börjar med den förändring som skett i detaljhandeln sedan andra världskriget. Denna förändring inom ökad globalisering, utvecklad teknik och ökad köpkraft har till stor del påverkat dagens konsument och dess köpvanor. Dagens detaljhandel står inte längre inför en kund med basala behov att uppfylla, utan tampas med att hela tiden möta nya, främmande, behov hos konsumenten.  Den utveckling vi har kunnat se är att kunden idag styrs mer av att uppleva värde under köpprocessen, men frågan kvarstår hur detaljhandeln bör uppfylla detta behov hos kunden?
Att ha värde som utgångspunkt kan vara oerhört svårt, för vad är egentligen värde för kunden? Det som forskare säger (Zeithaml 1988; Sweeney och Soutar 2001; Petrick 2004) är att värde upplevs olika beroende på individen: att värde bör ses som ett flerdimensionellt begrepp. Zeithaml (1988) som byggde grundtanken om kundens upplevda värde utgick från utbytet mellan pris och kvalité, men det som kan ses som värdeskapande hos dagens konsument innefattar mycket mer än så. Ställ dig själv frågan om det enbart är utbytet mellan pris och kvalité som påverkar din upplevelse av värde och ditt köpbeslut. Förmodligen så lär du se att det finns en hel del andra faktorer som är avgörande för att du ska uppleva att detaljhandelsaktören levererar kundvärde.

Dagens detaljhandel måste fokusera på att tillfredställa dig som konsument, då det är din upplevelse som är central för ett företags framgång. Är inte du om kund nöjd av det detaljhandelsaktören erbjuder, lär denne till slut inte ha några kunder kvar. Vi tror dock att den utveckling som vi har sett inom detaljhandeln, från andra världskriget fram tills idag, enbart är en försmak av hur framtiden ser ut. De förändrade förutsättningar som detaljhandeln påverkats av, framförallt den tekniska utvecklingen, leder till att framtiden är oviss. Hur framtidens detaljhandel kommer att se ut, önskar nog sig alla vilja veta, men detta är en fråga som återstår att besvaras.

Om du vill läsa vår uppsats så får du vänta några veckor. Den kommer att examineras i slutet av maj. Om någon är intresserad, lägg en kommentar i fältet nedan, så ordnar vi så att du får ett ex.

Anna Göhlin/Gästbloggare

2 kommentarer:

 1. Lycka till med uppsatsen! Vill gärna ha ett ex (eller en länk) när den är färdig!

  Petter Dessne (petter.dessne@hb.se)

  SvaraRadera
 2. Hej Petter,
  Vi har meddelat Anna att hon ska skicka dig ett ex av uppsatsen så fort den är examinerad och klar. Kul att den blir läst:-)

  mvh Malin Sundström

  SvaraRadera