onsdag 2 maj 2012

Detaljhandel v.s köpmän

Ordet detaljhandel ger vissa associationer och ordet köpmän något annat. Det är en övertygelse som växer sig allt starkare.

Säger man detaljhandel så tror jag att många tänker på butiker (fysiska eller virtuella) där varor kan köpas. Vi kanske tänker på trängsel under en tillfällig rea, shopping i goda vänners lag, vardagsinköp av matvaror eller så tänker vi på något specifikt företag, kanske en av de större kedjorna vi har i Sverige som ICA, Willys, H&M eller KappAhl. En del av oss avskyr att shoppa, medan somliga älskar det och ett fåtal älskar det så till den grad att det blivit ett missbruk.


Säger vi köpmän tror jag många tänker sig en förmögen MAN och någon som försöker sälja så mycket som möjligt till ett ofta för högt pris. Den äldre benämningen köpman tror jag också att en del av oss svenskar ogillar. Förklaringen kanske ligger i att det förr i tiden var köpmännen förunnade att tillhöra borgarståndets elit och att de ofta var de som styrde i ett samhälle eller ett land.Oavsett vad vi tycker och tänker om handeln så tror jag det är viktigt att vi får en mer nyanserad bild av vad det är. Den svenska handeln är en viktig motor i samhället, den ser till att konsumenter kan få tag på varor, den ser till att vi har flera olika varor att välja mellan, den erbjuder alternativa leveranser och har flexibla öppettider. Den förmögne köpmannen blir nog alltmer sällsynt i branschen. För de som arbetar i branschen är det säkert andra saker man tänker på, som hårt arbete, obekväma arbetstider, men också tillfredsställelse i att kunna erbjuda något som kunderna uppskattar, att få möte en massa olika sorters människor och säkert flera andra fördelar. Som butiksägare och anställd kommer också hela tiden fler utmaningar. Kunderna ställer högre krav på service, de vill ha mer och bättre information, de letar efter upplevelser samtidigt som de vill ha låga priser. För många kan det tyckas som en ekvation som inte går att få ihop, men inom handeln finns många duktiga människor vars idéer och lust inte sinar. Så det där med rika köpmän som bara lägger årsvinsterna på hög, det tror jag håller på att försvinna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar